
MSOA EXECUTIVE BOARD 
October 4, 2009 

 
I. In attendance:  Barry Cohen, Tom Riker, Sandy Zimmerman, Lonie Brown, 

Beth Drew, Chris Branch.  Also in attendance, Tom Branch. 
 

The Rules Interpretation Committee met at 8:30 to discuss rules interpretation. 
 

II. Rules Interpretation 
 

A. Rule 2-7-9 – score no longer must be announced during the meet, although 
announcement or posting of score is recommended. 

 
B. Rule 3-3-1 – two piece suits – a two piece suit is illegal, and is treated the same as 

a suit with an illegal logo, or illegal jewelry.  If the race has officially begun, the 
swimmer may compete, the coach is warned of the violation after the event, and 
the swimmer is DQ’d if the suit is not corrected before the next event. 

 
C.  Rule 4-1-5 – by state association rule, MSOA officials will dress uniformly in 

white tops and navy blue shorts or pants. 
 

D. Rule 4-3-1(b) – Prohibits the use of a pistol capable of discharging live 
ammunition as a sounding device.  By interpretation, the use of live ammunition 
is also prohibited. 

 
E. Rule 8-1-2 – Toes/feet may be out of the water on the backstroke start, as long as 

the feet/toes are not above or curling over the lip of the gutter or pool edge. 
 

F. Rule 8-1-7 – Swimmer legally finishes a race when touch pad has been moved or 
dislodged by touching the end wall where the pad should have been. 

 
G. Rule 8-3-5 – Legal relay start for in water starts for 2, 3 and 4 requires only that 

one part of the swimmers body be in contact with the wall when the incoming 
swimmer touches. 

 
H. Rule 8-3-8 – First swimmer on relay may get an official time, even if swimmers 

2, 3 or 4 are DQ’d for a stroke/early start violation, but not if the relay is DQ’d for 
a conduct violation. 

 
I. Reinterpretation of dolphin kick on breaststroke start/turn – same as NCAA and 

US – single kick is allowed any time after separation or drifting of the 
hands/arms. 

 
J. Technical Suit Rule – Can only wear one suit, no buoyancy advantage, no zippers 

or other fastening system other than a tie on brief or jammer, not above waist or 



below top of kneecap for males, and not beyond shoulders nor below the top of 
the kneecap, nor cover the neck for females. 

 
The next meeting will be November 15 at 9:30.  The meeting was adjourned at 11:55. 
 


